Bahan Bahan memasak:
- Loyang bersaiz 8x8
- ada jual di kedai kedai bahan bahan bakeri
- kertas minyak
- potong ikut saiz loyang
- Oven Gas / oven elektrik
- tapi lebih enak menggunakan oven gas / api masak
- mixer tangan / apa jua jenis mixer
Bahan Bahan Kek:
- 250 Gram Horlick diayak halus
- 250 Tepung Hongkong / tepung Pau
- 10 set Telur gred AA ayam
- 4 set telur KUNING SAHAJA
- 1 tin susu FnN Susu pekat manis
- 100 gram hancuran biskut Marie
- 1 Bekas buat Prune jena Sunsweet
- 450 Gram Butter Golden Churn / president / ancor
- 240 Gram Gula KASAR yg dibland Halus sehingga jadi seperti bedak.
Cara Membakar / Penyedian:
- Sediakan Loyang yang disebutkan tadi
- panaskan oven sekitar 10-15 minit
- masukan semua bahan bahan kek diatas secara berperingkat secara perlahan,
- dimulakan dengan telur (pukul sehingga kembang), masukan tepung, gula dan lain2 sehingga sebati.
- Kek lapis versi ini amat mudah kerana tidak menggunakan bahan pengawet dan pewarna.
- setelah selesai mengadun, masukan adunan itu tadi didalam satu bekas.
- setelah selesai, bakar lapisan pertama dengan menggunakan kiraan 9 sudu makan,
- bakar sehingga kekuning kuningan.
- ulang langkah ini, sehingga tinggi.
- setiap 3 lapisan, letakan dab tabur secara rata buah prune yg telah dihiris
- lapisan terakhir juga perlu letak prune, kalau boleh kasi bnyak, daya penarik
- biar sejuk semalaman.