Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 1-1 1/2kg kerang direbus
- 1 biji bwg besar
- 5 ulas bwg putih
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 1 btg serai
- 15-20 tangkai cili padi
- * kisar bahan-bahan diatas*
- 1 sudu besar rempah kari
- 1 keping asam keping
- 2 sudu besar kerisik
- 1 sudu gula
- 1 1/2 cawam pati santan
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai
Cara masak:
- Sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas
- Masukkan semua bahan2bahan yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari, daun kunyit. daun limau purut dan asam keping
- Masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit
- Masukkan kerang dan gaul sebentar
- Tunggu sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula
- akhir sekali masukkan pula garam secukup rasa
- Kalau sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing
- Selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan