BAHAN BAHAN UTK MEMBUAT WANTAN:
- Isi ayam yg sudah dikisar dgn 2 biji bawang putih garam dan ajinomoto secukup rasa
- Carrot didau halus
- Daun bawang
- 2 sudu besar tepung jagung
- Beberapa titik minyak bijan
- Sedikit lada sulah
- kulit wantan
CARA PENYEDIANNYA:
- Gaul sebati semua bahan kecuali kulit wantan.
- Ambil sekeping kulit wantan.letakkan isi ditengah tengah.sapu sedikit air di keliling kulit wantan sebagai gam.kemudian bunjutkan kulit wantan tadi.terpulang la korang nak bunjutkan ataupun nak lipat 2 jer macma karipap tu.pilih mane yang senang.
NOTA:
- Tepung jagung digaul sekali dengan semua bahan tu kecuali kulit wantan.
BAHAN BAHAN UTK SUP:
- Beberapa ketul isi ayam
- Minyak bwg putih (dadukan bwg putih.grg dgn minyak yang banyak)
- Fish ball
- Fishball goreng
- Lada sulah
- Kiub pati ikan bilis
- Daun bawang
- Wantan yg kita buat tadi
CARA MEMASAK:
- Panaskan air smpi mendidih masukkan 2 ketul kiub pati ikan bilis dan 2 sudu besar minyak bwg putih.Biar mendidih lg dan masukkan isi ayam.Agak-agak isi ayam td dh masak angkat dan toskan.Ayam ni nnt kita carik-carik letak atas mee.Kemudian masukkan fish dan wantan tadi.biarkan seketika smpi wantan kita masak.dlm 10-15 mnt camtu.last skali masukkan lada sulah dan daun bawang.tutup api.siappp
NOTA:
- saya cuci ayam dengan tepung gandum dulu dan pilih ayam bhgian isi so sup takde berlemak sangat
BAHAN BAHAN UTK MEE
- 1 peket mee wantan
- Sawi bunga (celur)
- Beberapa titik minyak bijan
- 4 sudu besar minyak bawang putih
- 2 sudu besar kicap pekat ( kicap mee)
- 2 sudu besar sos tiram
- 5 sudu besar kicap manis
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan di atas kecuali sawi dan wantan mee.Kacau sebati.ketepikan jap.
- Wantan mee td leraikan dl.Panaskan air smpi mendidih then masukkan mee.Rebus dlm 10-15 mnt.Angkat bilas dan toskan.
- Kemudian satukan mee dan kicap yang kita bt td.Gaul sampai sebati.
- Siap untuk dihidangkan.Jom mkn.