Bahan-bahan:
- 1 cekak pucuk ubi - dicelur
- 1 cekak kangkung - dicelur
- 7 batang kacang panjang - potong 4cm dan dicelur
- 1 mangkuk taugeh - dicelur
- 1/4 biji nangka muda saiz kecil - dicelur
- 2 biji tauhu - potong 2 dan digoreng, kemudian dipotong ikut saiz yang dihendaki
- 1 keping tempe - potong 12 dan digoreng
- 1 biji timun - hiris
Bahan-bahan untuk kuah pecal:
- 400 gram kacang tanah - goreng dan toskan minyaknya
- 12 biji bawang merah - goreng
- 7 ulas bawang putih - goreng
- 4 ketul ubi cekur / kencur - goreng
- 15 tangkai cili kering (jika suka pedas boleh tambah cili padi) - goreng
- asam jawa sebesar ibu jari - bancuh dengan sedikit air masak dan tapis
- belacan sebesar ibu jari - goreng
- garam dan gula secukup rasa
- air suam secukupnya
Cara:
- Tumbuk kacang tanah hingga hancur tetapi jangan sampai lumat. Ketepikan.
- Tumbuk cili merah, bawang putih, bawang merah, belacan dan ubi cekur hingga lumat. (saya kisar sebab tak larat nak tumbuk).
- Campurkan kacang tanah tumbuk bersama bahan kisar tadi ke dalam satu mangkuk.
- Masukkan bancuhan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
- Masukkan air suam dan gaul lagi mengikut kepekatan yang dikehendaki.
- Hidangkan bersama bahan ulam-ulaman yang disediakan.