Bahan-bahan:
- 8 keping ikan lawang @ patin - perap selama 5 minit dengan sedikit garam dan air limau nipis untuk kurangkan bau hanyir - cuci dan toskan
- 1 liter air
- 1 batang serai - dititk
- 1 labu bawang besar - mayang kasar
- 2 ulas bawang putih - pecahkan
- 1 sudu teh lada putih - tumbuk
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 7 biji cili padi
- garam / perasa pilihan
- bawang goreng
- hirisan daun sup
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, bawang besar, bawang putih dan serai.
2. Setelah air mendidih masukkan ikan lawang dan masak lebih kurang 5 hingga 7 minit atau
sehingga ikan masak.
3. Masukkan lada putih dan cili padi.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur dan hidangkan panas bersama taburan bawang goreng dan hirisan daun sup.