Bahan-bahan:
- 500 gram ayam (saya gunakan 1 kg ayam) - potong kecil
- 150ml santan
- 2 sudu besar kerisik
- 6 helai daun limau purut
- minyak
- garam
- gula
Bahan kisar:
- 2cm kunyit hidup
- 2cm halia
- 6 ulas bawang merah
- 20 biji cili kering
- 3 batang serai
- 4cm lengkuas
- 3cm belacan
Bahan hias:
- 2 helai daun limau purut dihiris- hiris
- sedikit bawang putih goreng
Cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan kacau rata sehingga masak.
4. Masukkan santan dan kerisik dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Apabila kuah hampir kering, masukkan daun limau purut.
7. Angkat dan hidangkan bersama hiasan hirisan daun limau purut dan bawang putih goreng.