Satuan lemon dan basil tu cukup menaikkan aroma dan menyelerakan
Bahan-bahannya:
- 2 keping dada ayam
- 2 sb lada hitam kasar
- 3 ulas bawang putih - dipecahkan
- 1 biji lemon - diambil jus dan dihiris halus kulitnya
- dried basil
- garam
Cara-caranya:
- Bersihkan ayam dan toskan.
- Gaulkan ayam dengan lada hitam, garam, bawang putih dan separuh dari jus lemon tadi. Perapkan dalam 2 jam.
- Alaskan baking pan dengan aluminium foil dan letakkan ayam berserta bahan-bahan tadi di dalam baking pan. Taburkan dried basil di atasnya dan dibakar pada suhu 175C/347F selama 45 minit atau sehingga ayam itu nampak kekuningan.
- Bila nampak ayam hampir masak dan hampir bertukar warna kekuningan, siramkan sedikit lagi jus lemon dan taburkan hirisan lemon tadi. Bakar lagi hingga masak.
- Masa hendak dimakan, perahkan sedikit jus lemon di atas ayam.