Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan bolu - bersihkan dan potong 5
- 2 batang serai - dititik
- 5 helai daun limau purut
- 1 labu bawang besar - mayang kasar
- 10 biji cili padi minyak - buang tangkai
- 1-2 keping asam gelugur
- 2 biji tomato - belah 2
- garam / perasa pilihan
- 800ml air
Bahan tumbuk:
- 3 biji bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
Cara:
1. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan semua bahan tumbuk bersama serai, bawang besar, dan asam gelugur dan cili padi minyak.
2. Setelah mendidih, masukkan ikan dan biarkan hingga masak antara 5-7 minit.
3. Masukkan daun limau purut dan tomato.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur.