Bahan-bahan:
- 2 ekor ikan merah seberat 700 gram - bersihkan dan toskan hingga kering
- daun pisang - Amie tak ada daun pisang, ganti daun kunyit untuk alas memanggang
- garam
- 1/2 sudu kecil pati asam jawa
- hirisan daun kunyit
- limau kasturi
Bahan sambal - ditumbuk lumat:
- 2 biji lada merah
- 7 biji cili padi
- 1/2 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 1/2 cawan udang kering - rendam
- 1 biji tomato- buang kulit & cincang
- garam & gula
Cara:
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam & pati asam jawa. Panggang ikan di dalam oven sehingga separuh masak - 7-10 minit.
2. Keluarkan dan lumurkan sambal di atasnya.
3. Masukkan kembali ke dalam oven dan panggang hingga masak.
4. Keluarkan ikan merah panggang dari oven dan hidangkan.
5. Perahkan air limau kasturi di atasnya sebelum dimakan.