Untuk STEP 1, mulakan dengan lapisan atas dulu.
Bahan-bahan untuk lapisan atas adalah :
- 130 gm tepung gandum
- 1 st serbuk kayu manis
- 40 gm gula perang
- 125 gm unsalted butter
Cara Penydiaan:
- Ayak tepung dan serbuk kayu manis ke dalam mangkuk.
- Masukkan gula dan kacau hingga rata.
- Akhir sekali masukkan butter dan digaul sehingga menjadi doh.
- Balutkan dengan wrapping plastik dan sejukkan dalam peti sejuk
- selama 30 minit
Untuk STEP 2, kita buat pula lapisan bawah.
Bahan untuk lapisan bawah :
- 125 unsalted butter
- 50 gm gula
- 185 gm tepung gandum
- 1 st baking powder
Cara Penyediaan:
- Pukul butter dengan gula hingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan
- digaul sehingga menjadi adunan doh.
- Tekan rata adunan doh itu ke dalam acuan.
- Bakar selama 10 minit.
Untuk STEP 3, barulah kita sediakan lapisan intinya.
Bahan-bahannya :
- 200 ml susu pekat
- 30 gm unsalted butter
- 1 sb madu
- 1 sb tepung jagung + 2 sb air - dibancuh bersama
- 3 sb serbuk kopi segera (mocca, nescafe atau apa sahaja)
- 50 gm walnut cincang
Cara Penyediaannya;
- Campurkan susu pekat, madu, bancuhan tepung jagung, serbuk kopi dan
- unsalted butter di dalam periuk.
- Masak di atas api yang kecil sehingga adunan mula menjadi likat. Tutup api.
- Akhir sekali masukkan walnut dan digaul rata.
- Tuangkan lapisan inti ini di atas lapisan bawah. Biarkan sekejap hingga lapisan inti ini agak suam.
- Untuk terus meletakkan doh untuk lapisan atas ini, canaikan doh itu lalu
- diletakkan di atas permukaan lapisan inti tadi. Kalau rasa agak payah nak buat
- sekeping besar macam tu, canailah sedikit-sedikit dan cantum- cantumkan aje asalkan
- menutupi lapisan inti itu.
- Kemudian dibakar lagi selama 10 - 15 minit.
- Sejukkan selama 15 minit sebelum dipotong-potong.