Bahan Nasi Lemak:
- 400 gram beras - dicuci
- 1 liter santan cair - dari 1 biji kelapa
- 4 helai daun pandan - disimpulkan
- 1 sudu teh garam
Cara:
- Gaul beras, santan cair, daun pandan dan garam di dalam mangkuk tahan panas hingga rata.
- Kukus di atas api kuat selama 30 minit atau sehingga masak.
- Gemburkan nasi dengan kayu penyepit atau garfu.
~saya masak ikut cara biasa yang saya lakukan. Masak beras bersama santan dan bahan lain sehingga beras kembang dan kering, kemudian pindahkan ke dalam periuk pengukus dan kukus sehingga masak.
Bahan Udang Berasam:
- 300 gram udang sederhana - buang sesungut
- 1.5 sudu makan asam jawa dicampur dengan 3 sudu makan air dan diramas, buang biji dan tapis
- 2 sudu teh gula pasir
- garam secukup rasa
- minyak
Cara:
- Campur asam jawa, gula, garam dan udang.
- Goreng udang hingga masak di atas api sederhana.
Bahan Ikan Goreng:
- 300 gram ikan selar kuning - saya gunakan ikan kerisi
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk kunyit
Cara:
- Perap ikan bersama garam dan serbuk kunyit.
- Goreng hingga masak.
Bahan Sambal:
- 3 sudu makan cili kisar - saya tambah
- 2 cm belacan - tumbuk
- 4 ulas bawang merah - tumbuk
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 1 sudu makan asam jawa dicampur 125ml air - ramas dan tapis
- 3-4 sudu makan gula pasir
- 1 biji bawang besar - dihiiris bulat
- garam sedukup rasa
- 60ml minyak
Cara:
- Panaskan minyak.
- Tumis campuran bahan tumbuk dan cili kisar hingga berbau dan terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, bawang besar, gula pasir dan garam secukup rasa. Angkat.
Bahan Sampingan:
- 100 gram ikan bilis goreng
- 100 gram kacang tanah goreng - biar berkulit
- 1 biji timun - dikupas dan dihiris
- 4 biji telur rebus - dikupas dan dihiris baji