Bahan-bahannya:
- 300 gm limpa - cuci dan potong kecil - saya tambah jantung
- 1 sk garam - atau secukup rasa
- 1 biji bawang besar - potong bulat
- 3 biji cili merah - hiris panjang 1 inci
- 5-6 helai daun limau purut
- 3-4 sb tomato sup - saya pakai brand kimball
- Minyak untuk menumis
Bahan A: Kisar halus
- 1 inci halia
- 4-5 biji bawang putih
- 5-6 biji bawang merah
Bahan B: Bahan Kisar halus, kisar kering
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 1 sk ketumbar
- 1 sk lada hitam - atau mengikut kesukaan masing, kalau suka pedas panas lada hitam boleh la letak lebih
Cara-cara:
- Gaulkan limpa dengan garam kunyit dan diperap lebih kuorang 15 minit.
- Masukkan limpa yang sudah digaul garam kunyit.
- Tambahkan sedikit air dan masak hingga limpa masak.
- Masak limpa ialah seperti memasak hati lembu. Untuk mempercepatkan limpa masak, tutup kuali dan biarkan ia mereneh hingga kuah agak pekat. saya suka masakan kering jadi saya reneh hingga kering.
- Masukkan tomato sup dan kacau rata. Renehkan 1 minit.
- Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, daun limau purut dan cili merah dan gaul rata. Tak perlu lagi letak garam sebab limpa sudah pun diperap dengan garam.
- Angkat dan hidangkan.