Bahan-bahan:
- 2 cawan tepun gandum
- 10 ekor udang kertas (bersihkan)
- 5 batang daun kucai (potong 4cm panjang)
- 1 cawan taugeh
- 1 labu bawang besar (cincang)
- 2 biji lada merah (hiris nipis)
- sedikit serbuk kunyit
- garam
- 175ml air
- minyak
Cara:
1. Campurkan tepung bersama garam dan kunyit serta adun hingga sebati dengan air.
2. Masukkan kesemua bahan seperti kucai, bawang besar, taugeh, lada merah dan udang. Gaul mesra.
3. Panaskan minyak dan goreng adunan seperti menggoreng cekodok tetapi jangan terlalu tebal supaya hasilnya rangup.
4. Apabila sudah selesai menggoreng, cucur udang bolehlah dipotong-potong dan makan bersama sos cili dan sebarang pencecah lain yang ada dalam stok anda.