Bahan-bahan:
- 1 biji peria seberat 300 gram - belah 2 - buang biji - hiris nipis (kalau takut pahit, gaulkan dengan satu sudu teh garam dan ramas hingga berair dan kemudian bilas bersih dan perah hingga kering)
- 15 ekor udang kertas - bersihkan - belah belakang dan buang urat
- 3 sudu makan minyak jagung
- garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
- 15 biji cili padi
- 1 biji cili merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 2 sudu makan udang kering
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak menggunakan api sederhana panas.
2. Masukkan udang dan gaul sebati. Masak sehingga udang berubah warna.
3. Masukkan peria, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
4. Gaul rata dan tumis hingga peria masak atau berubah warna.
5. Padamkan api dapur.