Bahan-bahan:
- 15 biji kacang bendi - cuci - toskan - buang tampuk dan bahagian ekor - potong serong
- 15 ekor dang kertas saiz sederhana besar - bersihkan - buang kulit dan janggut - tinggalkan ekor
- 3 sudu minyak
- 1 sudu makan serbuk pati ayam
Bahan tumbuk:
- 15 biji cili padi minyak
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 2 sudu makan udang kering - rendam hingga lembut
Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan udang dan balik-balikkan. Masak sehingga udang berubah warna.
3. Masukkan kacang bendi dan tutup kuali antara 2-3 minit.
4. Buka penutup kuali.
5. Perasakan masakan dengan serbuk pati ayam.
6. Gaul sekali dua.
7. Padamkan api dapur.