Bahan-bahan:
- 10 biji pisang Saba - kupas dan belah 3
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu gula
- 1/2 sudu garam
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- air secukupnya
- minyak
Cara:
1. Campurkan tepung beras, tepung gandum, garam, gula dan kunyit.
2. Tambahkan air dan siapkan satu adunan yang sesuai untuk menyalut bahan gorengan.
3. Panaskan minyak hingga panas.
4. Celupkan belahan pisang ke dalam adunan dan masukkan dalam minyak panas.
5. Goreng hingga kuning keemasan.
6. Angkat dan hidangkan bersama Sos Kacang.
Bahan untuk Sos Kacang:
- 1 paket Sambal Pecel Karangsari
- 2 sudu Sweet & Spicy Chilli Sauce
- 3cm belacan - jadikan serbuk
- 2 sudu besar gula
- 5 biji limau kasturi - ambil jusnya
- 1 cawan air panas
Cara:
1. Bancuh 1 paket Sambal Pecel Karangsari bersama 1 cawan air panas.
2. Masukkan Sweet & Spicey Chilli Sauce.
3. Masukkan serbuk belacan, gula dan jus limau kasturi.
4. Gaul sebati dan sedia untuk dihidangkan bersama Pisang Sanggar.