Bahan-bahan: (untuk 6 orang)
- 250 gram mi beras leper kering -saya guna Mee Kering Cap Udang
- 60ml (1/4 cawan) minyak sayuran
- 1 ulas bawang putih -dikupas dan ditumbuk
- 250gram daging lembu - dihiris tipis-tipis
- 250gram dada ayam - dihiris tipis-tipis
- 250 gram udang - dibuang kulit dan urat dan didadu
- 1 biji bawang besar yang sederhana - belah 2 dan hiris tipis-tipis
- 80 gram kubis - dihiris-hiris - saya tambah sayur sawi dan hirisan lobak merah
- 175ml (3/4 cawan) air rebusan ayam
- secubit paprika
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh lada hitam - kisar
- 3 sudu besar sos ikan
- 2 keping tauhu - digoreng terendam dan didadu
Bahan hias:
- 2 biji telur rebus - belah 2
- 2 tangkai daun bawang - hiris halus
- 6 biji limau kasturi - belah 2
Cara:
- Masak mee dengan air mendidih selama 2 minit. Tapis, bilas dengan air sejuk dan toskan. Bubuh di dalam mangkuk besar dan gaul rata-rata dengan minyak sayuran.
- Panaskan 1 sudu minyak sayuran di dalam kuali dan goreng mee sehingga keperang-perangan. Angkat dan ketepikan.
- Bersihkan kuali dan panaskan 1 sudu besar minyak sayuran. Tumis bawang putih sehingga keperang-perangan. Tambah daging lembu dan kacau selama 5 minit. Masukkan ayam dan udang dan goreng kacau dengan api besar selama 2 minit. Angkat dan bubuh di dalam pinggan. Ketepikan.
- Bersihkan kuali dan panaskan di atas api besar. Tambahkan baki minyak dan goreng bawang besar serta kubis selama 4 minit sehingga bawang layu dan kubis masak.
- Tambahkan air rebusan ayam dan perasakan dengan paprika, garam dan lada hitam.Kacau rata-rata. Tambah ayam dan udang yang sudah dimasak dengan sos ikan. Masak selama 2minit sehingga kuah pekat dengan mengacau selalu.
- Masukkan mee dan tauhu goreng. Kacau rata hingga masak.
- Hiaskan dengan telur rebus, daun bawang dan limau kasturi. Hidang panas-panas. -saya tambah hirisan timun dan tomato serta daun ketumbar.