Bahan-bahan:
- 2 cawan hirisan rebung
- 2 cawan hirisan daging manis
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 2 batang serai - diketuk
- garam / gula / perasa pilihan
- minyak
Bahan tumbuk :
- 1 genggam cili padi
- 3 biji bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 2 inci kunyit hidup
- \1 sudu teh putih
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu makan ketumbar biji
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan serai dan daging. Tumis sehingga daging empuk,
3. Masukkan air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan rebung dan masak lagi sehingga rebung empuk.
5. Masukkan santan pekat, garam /gula / perasa pilihan.
6. Apabila santan kelihatan mula mendidih, kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.