Bahan-bahan:
- 4 keping tauhu - potong 2 dan belah 4
- 7 batang anak jagung - belah 2 dan potong 4
- 10 batang kacang buncis - potong serong
- 1/2 batang lobak merah - potong bulat
- 400ml santan
- 1 batang serai - dititik
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- garam / gula / perasa pilihan
- minyak
Bahan tumbuk kasar:
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- segenggam ikan bilis
- 7 biji cili padi
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah dan tumis lagi selama 3 minit.
3. Masukkan santan, serbuk kunyit dan tauhu. Biarkan sehingga kuah mula mendidih.
4. Masukkan kacang buncis dan anak jagung.
5. Kacau kuah supaya tidak pecah santan.
6. Setelah kacang buncis bertukar warna, masukkan garam / gula / perasa pilihan.
7. Tutup api dapur.