Bahan-bahan:
- 1 kg betik / katis mengkal - kupas kulit dan hiris memanjang
- 250 gram hati ayam
- 250 gram mempedal ayam
- 7 biji cili merah - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 5 biji bawang merah - hiris
- 1/3 cawan asam jawa - bancuh dengan sedikit air
- 4 cawan air
- garam / perasa pilihan
- minyak
Cara:
1. Hati dan mempedal ayam direbus sehingga empuk dan kemudian potong - potong kecil
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih serta bawang merah hingga wangi.
3. Masukkan hirisan cili merah dan goreng hingga layu.
4. Masukkan hati dan mempedal ayam. Kacau rata.
5. Masukkan hirisn katis / betik.
6. Tambahkan bancuhan air asam jawa dan gaul rata.
7. Masukkan air dan kemudian tutup masakan. Biarkan mendidih dan kuahnya mula pekat.
8. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.