Bahan-bahan:
- 1 kg ikan tongkol - 10 ekor saiz kecil - bersihkan - lumurkan dengan 1 sudu teh garam dan 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
- 1/2 cawan parutan gula melaka
- 1 sudu teh pati asam jawa
- minyak
Bahan kisar:
- 30 biji cili kering - buang biji dan rendam dengan air panas hingga lembut
- 3 biji bawang putih
- 7 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 x 4 cm belacan
- 1 batang serai - ambil isinya yang putih
Cara:
1. Goreng ikan tongkol hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan 3/4 cawan minyak dalam kuali. Tumis semua bahan kisar.
3. Masukkan pati asam jawa dan gula melaka. Tumis hingga terbit minyak
4. Masukkan ikan tongkol yang telah digoreng.
5. Masukkan garam dan serbuk pati ayam. Padamkan api dapur.
6. Hidangkan bersama nasi kuning.