Bahan-bahan:
- 1 tin sardin - saiz besar - 5 keping ikan - toskan sosnya
- 200ml santan pekat
- 5 batang kacang panjang - potong serong
- 2 biji tomato - belah 2
- 1 batang serai - dititik
- 1 labu bawang besar - mayang kasar
- 1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
- garam / gula / perasa pilihan
- minyak
Bahan tumbuk:
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 20 biji cili padi
- 2 cm kunyit hidup
- sedikit belacan
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang besar hingga layu.
2. Masukkan kesemua bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau. Tambahkan air asam jawa.
3. Masukkan kacang panjang. Gaul sebati hingga kacang panjang berubah warna.
4. Masukkan santan pekat, diikuti dengan ikan sardin serta tomato.
5. Perlahankan api dapur dan masak sehingga kuah mula mendidih.
6. Kacau sekali-sekala dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.