Bahan-bahanya:
- 6 keping ikan tuna
- garam secukupnya
- gula secukupnya
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu makan asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
- minyak
Bahan kisar:
- 20 biji cili kering
- 5 biji bawang putih
- 7 biji bawang merah
- 1.5cm belacan
- 1 batang serai
Cara:
1. Lumurkan ikan tunal dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
3. Masukkan pati asam jawa.
4. Masukkan ikan tuna yang telah digoreng. Biar masak sehingga kuah memekat.
5. Masukkan garam dan gula secukupnya. Padamkan api dapur.
6. Hidangkan bersama nasi kuning.
Selain sambal ikan, boleh hidangkan nasi kuning bersama telur rebus dan juga serunding kelapa.