Bahan-bahan:
- 3 biji terung panjang
- 7 ulas bawang putih (pecahkan dan cincang)
- 2 sudu minyak jagung
Bahan untuk sos:
- 75 ml air
- 2 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh cuka makan
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1/2 sudu teh garam
*(bancuh bahan untuk sos)
Cara:
- Potong terung kepada 2 bahagian dan belah tengah.
- Kukus terung selama 15 minit. Siat-siat halus dan simpan dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak dan tumuskan bawang putih. Masukkan bahan sos dan masak hingga pekat atau ikut suka anda.
- Tuangkan sos di atas terung dan hidangkan.
Nota:
- Katanya hidangan ini menjadi lebih enak kalau ditabur bijan yang digoreng dengan serbuk cili.
- Saya rasa, resepi begini pun sudah memadai memandangkan anak-anak berebut kuahnya...yang harum...