Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar - bersihkan dan potong menjadi 5 keping
- 5 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang & toskan airnya - belah 2
- 1 biji tomato - belah 4
- 1 keping asam gelugur
- sedikit minyak - saya gunakan minyak sawit Carotino, itu pasal kuah nampak kuning
- 1 sudu lada putih - tumbuk
- 600ml air
- garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
- 3 biji bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 inci halia
- 1 sudu teh ketumbar biji
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh jintan manis
Rempah penumis:
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
Bahan hiasan:
- hirisan daun sup & daun bawang
- bawang goreng
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng rempah penumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk dan goreng hingga garing.
3. Tambahkan air, dan masukkan cendawan shiitake. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan siakap, asam keping dan biarkan masak di antara 4-5 minit.
5. Masukkan lada putih, garam /perasa pilihan dan juga tomato.
6. Padamkan api dapur.
7. Hidangkan segera dengan taburan daun bawang / sup hiris dan juga bawang goreng.