Bahan-bahan:
- 1 kg daging rusa - bahagian peha
- 30 biji bawang merah - 300 gram - hiris nipis
- sekepal asam jawa - bancuh dengan 50ml air
- garam dan gula secukup rasa
- minyak
Bahan A:
- 3cm halia - kisar
- 3 biji bawang putih - kisar
- 4 sudu besar kicap pekat manis
Bahan B: (kisar)
- 15 biji cili kering
- 10 biji cili merah
- 4 biji bawang besar
Bahan C: (sangai dan tumbuk / kisar)
- 1 sudu jintan manis
- 1 sudu jintan putih
- 1 sudu ketumbar
Cara:
1. Hiris daging rusa secara melebar dan nipis. Rebus hingga empuk dan toskan airnya hingga kering.
2. Tumbuk atau ketuk daging rusa sehingga separuh hancur.
3. Gaul daging tadi bersama Bahan A. Perap seketika.
4. Goreng daging yang diperap tadi tetapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
5. Panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing.
6. Masukkan Bahan B dan tumis dengan api perlahan sehingga pecah minyak.
7. Masukkan air asam jawa. Masak lagi sehingga kelihatan kering.
8. Masukkan daging rusa dan perasakan dengan garam dan gula.
9. Masukkan bahan C dan gaul sebati.
10. Daging Rusa Dendeng siap untuk dihiidangkan.