Bahan-bahan:
- 6 cawan nasi putih
- 2 labu bawang besar - potong dadu
- 3 biji bawang putih - pecahkan & cincang halus
- 1/2 cawan ikan bilis - tumbuk kasar
- 1 cawan mix vegetable
- 2 sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan kicap pekat
- perencah MAGGI Cukup Rasa secukupnya
- minyak
Hiasan:
- hirisan timun
- sambal belacan
- tauhu & tempe bacem
- keropok melinjo
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan ikan bilis tumbuk dan goreng lagi hingga bawang kelihatan kekuningan.
3. Masukkan mix vegetable dan gaul rata. Kemudian masukkan nasi dan kemudian tambahkan kicap pekat.
4. Setelah nasi sebati dengan bahan perencah, tambahkan perencah MAGGI Cukup Rasa.
5. Renjiskan minyak bijan & taburkan hirisan timun. Kacau sekali lagi dan padamkan api dapur.
6. Hidangkan dengan hirisan timun, sambal belacan, tauhu dan tempe bacem serta keropok melinjo
.