BAHAN-BAHAN INTI :
- 150 gram cendawan"white bunashimeji",
- 150 gram daging ayam - cincang kasar ( saya tambah)
- 1/5 bahagian traffic capsicum (merah, hijau, kuning) didadu kecil2
- 1 camca besar serbuk kari daging
- 1 biji bawang besar, dadu
- 1 ulas bawang putih, cincang halus
- 1/2 kiub pati ayam, hancurkan
- 1 camca teh serbuk cili atau serbuk paprika
- 6 pokok kucai, hiris halus dan asingkan sedikit
- Secubit gula
- 1 camca besar air
BAHAN KASTARD :
- 1 biji telur + 1 kuning telur
- 2 camca besar parutan keju cheddar
- 1/2 camca teh serbuk lada hitam
- 2 camca besar susu sejat
- Secubit garam
BAHAN PASTRI :
- 300 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
- 115 gram mentega sejuk, didadu kecil
- 60 gram lemak sayur @ shortening, didadu
- 1/2 camca besar gula aising
- 1/3 camca teh garam halus
- 3 - 4 camca besar air dari peti sejuk
Bahan lain:
- Sos kegemaran - pilihan
CARA MEMBUATNYA:
UNTUK INTI :-
- Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu,
- masukkan serbuk cili dan kiub ayam, kacau rata.
- Tambah serbuk kari dan sedikit air. saya masukkan daging ayam. Masak sekejap.
- Masukkan trafficlight capsicum dan juga cendawan tadi. Masak dengan api kecil hingga cendawan layu.
- Tambah gula dan masak sekejap lagi. Matikan api, sejukkan inti tadi.
UNTUK KULIT QUICHE :-
- Canai doh tadi diantara dua keping plastik bersih hingga mendapat ukuran lebih besar dari acuan (saya guna yang saiz 6 inci),
- buka plastik dan terbalikkan ke dalam acuan, kemaskan dasar dan bahagian tepinya.
- Potong lebihan pastry.
- Cucuk permukaan dasarnya dengan garfu.
- Kemudian alas dengan sekeping kertas minyak dan letak benda berat dalamnya, saya letak kacang soya seperti dalam gambar.
- Bakar kosong (blind-bake) pada suhu 190C selama 15 minit.
- Kemudian angkat kertas bersama kekacang tadi, dan sambung bakar untuk 10 minit lagi. Keluar dan ketepikan.
UNTUK KASTARD :-
- satukan telur, keju, susu sejat, serbuk lada hitam dan sedikit garam, kacau rata dan ketepikan.
UNTUK QUICHE CENDAWAN PEDAS BERKEJU :-
- Ambil inti tadi, isi dalam kulit quiche, ratakan.
- Berhati2 tuang kastard berkeju tadi atasnya, ratakan.
- Tabur hirisan daun kucai yang diasingkan tadi, rata. Sambung bakar lagi selama 20 - 25 minit hingga permukaan quiche perang keemasan.
- Sejukkan sebelum dipotong, dan hidangkan bersama sos kegemaran.