Bahan:
- 85 gm butter
- 220 gm gula castor
- 2 biji telur
- 25 gm serbuk koko*
- 1 sdb serbuk nescafe* - *satukan dan ayak
- 50 gm pewarna merah
- 240 gm buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sdb cuka epal + 1 sdb jus lemon - perapkan 20 minit
- 1 sdk esen vanilla
- 270 gm tepung gandum*
- 1 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
- 1 sdb cuka epal
- 1 sdk baking soda
Cara:
- Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga sebati tambahkan telur dan terus pukul hingga berkrim.
- Dalam bekas kecil, satukan serbuk koko, nescafe dan perwarna merah, gaul sehingga menjadi pes dan tuang dalam adunan butter tadi, pukul lagi sehingga sebati.
- Tuang buttermilk dan esen vanilla dan pukul sebati.
- Masukkan adunan tepung sedikit dan kaup balikkan, jika berketul, guna mixer dengan kelajuan paling rendah selama beberapa saat.
- Satukan cuka epal dan baking soda sehingga menggeluarkan bunyi 'ppssstttt', gaul rata dan terus tuang dalam adunan dan gaul adunan biar sebati.
- Masukkan adunan dalam 'piping bag' dan 'pipe'kan ke dalam jar yang telah disediakan sebanyak 50 gram.
- Bakar secara 'waterbath' didalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Pastikan air adalah air panas.
- Sejukkan kek atas redai.
- 'Pipe'kan adunan cheese diikuti dengan nutella diatas kek.
Bahan-bahan adunan cheese:
- 300 gm non-dairy whipping cream
- 250 gm cream cheese
- 100 gm butter
- 100 gm gula aising - ayakkan
- Nutella - secukupnya
Cara:
- Dalam bekas mixer, pukul whipping cream dengan kelajuan paling tinggi sehingga bertanduk.
- Dalam bekas lain, pukul cream cheese, butter dan gula aising sehingga sebati.
- Tuang adunan cheese ke dalam adunan whipping cream dan gaul semua adunan sebati.
- Masukkan dalam piping bag dan siap digunakan.
- Akhir sekali 'pipe'kan nutella di atas cheese tadi.