Bahan-bahan:
- 1 batang sayur petola - buang kulit dan potong serong
- 600ml santan sederhana (tak terlalu cair & tak begitu pekat)
- 1/2 batang lobak merah - potong nipis
- 10 batang kacang buncis - hiris serong
- 10 kepingan tempe yang telah direbus hingga empuk
- 1 cawan suhun yang telah direndam
- 2 keping hati ayam & 4 keping mempedal ayam - rebus hingga empuk dan toskan
- 1 batang serai
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 3 biji bawang merah - tumbuk
- 10 biji cili padi minyak
- garam / perasa pilihan
Cara:
1. Masukkan santan di dalam periuk bersama serai, bawang putih dan bawang merah tumbuk.
2. Kemudian masukkan hati dan mempedal ayam serta tempe dan lobak merah.
3. Biarkan kuah mendidih dengan api perlahan.
4. Masukkan pula suhun bersama kacang buncis dan petola.
5. Kacau selalu supaya tidak pecah santan, dan kemudian tambahkan garam / perasa pilihan.
6. Setelah kacang buncis berubah warna, dan petola juga kelihatan layu, padamkan api dapur.