Bahan-bahan:
- 4 keping telur ikan (potong 2 setiap keping - cuci dan toskan)
- 1.5cm halia (tumbuk)
- 1 sudu tepung gandum
- 3 sudu tepung jagung
- 3 biji bawang putih (tumbuk)
- 1/2 sudu lada putih (tumbuk)
- 1 tangkai daun sup (hiris)
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil pati asam jawa
- 1 sudu serbuk pati ikan bilis
- minyak
Bahan untuk sos:
- 2 sudu mentega
- 1 biji lemon (perah airnya)
- 1 sudu tepung jagung (bancuh dengan 25ml air)
Cara Memasak:
1. Gaul telur ikan bersama semua bahan tumbuk, serbuk kunyit, asam jawa dan serbuk pati ikan bilis serta hirisan daun sup hingga sebati.
2. Lumurkan dengan tepung gandung bercampur tepung jagung. Biarkan seketika.
3. Panaskan minyak dan goreng tenggelam. Angkat apabila warna kuning kemerahan.
4. Untuk menyediakan sosnya pula, panaskan mentega di dalam kuali@periuk.
5. Masukkan jus lemon dan bancuhan tepung jagung.
6. Apabila sedang pekatnya, tutup api.
7. Hidangkan telur ikan goreng salut tepung dengan sos lemon.