Bahan-bahan:
- tempe dan tauhu secukupnya - saya gunakan 12 kepingan tempe & 4 keping tauhu
- 600ml air kelapa - jika tidak ada boleh juga gunakan air biasa
- 2 helai daun salam
- 1 batang serai - dititik
- 2cm lengkuas - diketuk
- 1 sudu teh pati asam jawa
Bahan kisar / tumbuk halus:
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 sudu makan gula merah - boleh kurangkan/ tambah untuk cita rasa masing-masing
- 1 sudu teh ketumbar
- 2 biji buah keras
- sedikit garam
Cara:
1. Campurkan kesemua bahan tumbuk, serai, lengkuas, daun salam dan pati asam jawa ke dalam periuk berisi air kelapa.
2. Masukkan tempe dan tauhu. Didihkan di atas api sederhana.
3. Biarkan kesemua bahan meresap ke dalam tempe & tauhu sehingga rebusan mula mengering.
4. Panaskan minyak dalam kuali.
5. Goreng tempe & tauhu, tetapi jangan sampai kering. Goreng sekejap saja.
6. Angkat dan toskan.